Τα Παιδιά του Γυμνασίου της Πρέσπας, κοντά στις Αρκεύθους!

 

Δευτέρα 8 Μαϊου 2017

Στα πλαίσια του προγράμματος LIFE12 NAT/GR/539 - JunEx, οι 36 μαθητές του Γυμνασίου Λαιμού, ολοκλήρωσαν το ειδικά σχεδιασμένο  πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Στα Μυστικά των Αρκεύθων», που πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο, έως τον Απρίλιο του 2017.

Κατά την διάρκεια τριών συναντήσεων στις σχολικές αίθουσες, οι μαθητές απέκτησαν  πολλές  γνώσεις για τα δάση Αρκεύθων, μέσα από διασκεδαστικές και πρωτότυπες δράσεις. Αφίσες, παρουσιάσεις, πειράματα, εικαστικές δημιουργίες, χρήση της τεχνολογίας και παιχνίδια είναι λίγες από τις δράσεις που εισήγαγαν τα παιδιά στον μυστικό κόσμο των Αρκεύθων, «προκαλώντας» το ενδιαφέρον και την περιέργεια τους να μάθουν για τον σπάνιο αυτό οικότοπο, να διερευνήσουν τα αίτια υποβάθμισης του και να κατανοήσουν τα οφέλη των μέτρων διαχείρισης.

   

Σημαντική στιγμή αποτέλεσε η εξερεύνηση του δάσους Αρκεύθων του Αγίου Γεωργίου στους Ψαράδες, όπου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το φυσικό αντικείμενο του προγράμματος. Περιπλανήθηκαν στο δάσος μέσα από σηματοδοτημένα μονοπάτια, πραγματοποιώντας διάφορες δραστηριότητες που ενίσχυσαν  την παρατηρητικότητα τους στη φύση. Η χρήση της τεχνολογίας έδωσε ένα ξεχωριστό ερέθισμα στα παιδιά να ασχοληθούν με την εύρεση γεωγραφικών συντεταγμένων με τη χρήση του GPS. Χρησιμοποιήθηκε και η εφαρμογή (application) των μονοπατιών του προγράμματος «Prespa Juniper»  (http://bit.ly/2pm1NQC) για τη λήψη πληροφοριών στα κινητά τους τηλέφωνα για την πανίδα και τη χλωρίδα καθώς και για τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής.

 

  Εικαστική δημιουργία των μαθητών του Γυμνασίου Λαιμού κατά τη διάρκεια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης