Περιβαλλοντική εκπαίδευση 2016: Στα Μυστικά των Αρκεύθων

 

Ολοκληρώνοντας εχθές το φετινό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου του Αγίου Γερμανού ανακάλυψαν τα περισσότερα μυστικά των σπάνιων δασών αρκεύθου, όπως φανερώνει και ο τίτλος του φετινού προγράμματος.

Μέσα από συζητήσεις, παρουσιάσεις και δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα τα παιδιά έμαθαν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των αρκεύθων, κατανόησαν τους λόγους για του οποίους το δάσος θεωρείται σπάνιο και γιατί υπάρχουν υπεραιωνόβιες συστάδες, ενώ επισκέφτηκαν τα πανέμορφα αυτά δάση. Επιπλέον κατανόησαν τις απειλές που αντιμετωπίζουν, τους λόγους για τους οποίους υποβαθμίστηκαν, καθώς και τις δράσεις αποκατάστασης-διαχείρισης που εφαρμόζονται μέσω του προγράμματος LIFE12 NAT/GR/539 – JunEx.

Όπως κάθε χρόνο, η τελευταία συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο πεδίο δίνοντας στα παιδιά την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το αντικείμενο που μελετούσαν όλη την χρονιά, καθώς και να συλλέξουν φύλλα για το προσωπικό φυτολόγιο που απέκτησαν.  Τέλος η κάθε τάξη συμμετείχε ενεργά φυτεύοντας ξεχωριστά το δικό της σπόρο αρκεύθου και συμβάλλοντας έτσι στις δράσεις προστασίας του δάσους.