Όλα έτοιμα για την επανεισαγωγή της κτηνοτροφίας στο δάσος αρκεύθων της Πρέσπας

Με τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας ολοκληρώθηκε την Τρίτη 19 Απριλίου το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων έργων διατήρησης και αποκατάστασης στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE12NAT- JunEx «Αποκατάσταση και Διατήρηση του Οικοτόπου Ελληνικά Δάση Αρκεύθου στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών».

Σειρά τώρα έχει η ελεγχόμενη βόσκηση με αιγοπρόβατα με σκοπό να  συμβάλει στον έλεγχο της εξάπλωσης των πλατύφυλλων ειδών στην περιοχή εφαρμογής του προγράμματος για τη διατήρηση του μοναδικού δάσους αρκεύθων.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο του Αναπληρωτή Προϊσταμένου, κ. Παναγιώτη Παπαϊωάννου, παραδόθηκαν από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας τα παρακάτω έργα και εργασίες:

1. Νέα ομβροδεξαμενή χωρητικότητας 135 μ2,

2. Πρόχειρο μη-μόνιμο στέγαστρο αιγοπροβάτων 220 μ2 και

3. Οι εργασίες συντήρησης παλαιάς ομβροδεξαμενής στο όρος Ντέβας.

     

Παράλληλα με την παράδοση των έργων την ίδια ημέρα ολοκληρώθηκε με τελικό έλεγχο και καταμέτρηση από την Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και η δεύτερη φάση υλοτομιών στα δάση αρκεύθου της Πρέσπας. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Ψαράδων και του βουνού Ντέβας κατά μήκος παλιών μονοπατιών που ακολουθούσαν τα κοπάδια αιγοπροβάτων στην περιοχή. Δασικοί συνεταιρισμοί της περιοχή, εφάρμοσαν αραιώσεις σε συνολική έκταση 813 στρεμμάτων. Τα είδη δέντρων που υλοτομήθηκαν είναι κυρίως δρυς, γαύροι, οστριές, φράξοι κ.ά., ενώ δεν κόπηκαν δέντρα μεγάλης ηλικίας και φρουτοφόρα (π.χ. κρανιές) που αποτελούν τροφή για τα άγρια ζώα της περιοχής. Οι εργασίες της 2ης φάσης διήρκησαν έξι μήνες και ολοκληρώθηκαν με τη μεταφορά της ξυλείας από το δάσος με μουλάρια. Η ξυλεία όπως έχει προβλεφθεί και από την σχετική άδεια που έχει δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύψει τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων των γύρω οικισμών της  περιοχής. Το σύνολο των δράσεων εφαρμόζεται με την καθοδήγηση και την επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας.