Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για την επαναφορά της βόσκησης

H αραίωση των πλατύφυλλων για τη δημιουργία ανοιγμάτων μέσα στα δάση και την ενίσχυση των συνθηκών αναγέννησης των αρκεύθων πραγματοποιείται ήδη από τις αρχές του 2015. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αραιώσεων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη που άρχισε το Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της ερχόμενης άνοιξης (Μάρτιος 2016). Οι εργασίες σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Ψαράδων και το βουνό Ντέβας, ενώ οι πρώτες αραιώσεις έγιναν κατά μήκος παλιών μονοπατιών που ακολουθούσαν τα κοπάδια αιγοπροβάτων στην περιοχή.

Δασικοί συνεταιρισμοί της περιοχή, έχουν αραιώσει συνολικά μέχρι στιγμής περίπου 700 στρέμματα. Υλοτομούνται κυρίως δέντρα, όπως δρυς, γαύροι, οστριές, φράξοι κ.ά., ενώ δεν κόβονται δέντρα μεγάλης ηλικίας και φρουτοφόρα είδη (π.χ. κρανιές) που αποτελούν τροφή για τα άγρια ζώα της περιοχής. Οι εργασίες της 1ης φάσης κράτησαν  περίπου ένα μήνα και ολοκληρώθηκαν με τη μεταφορά της ξυλείας από το δάσος με μουλάρια. Τα ξύλα που συγκεντρώθηκαν και καταμετρήθηκαν διατέθηκαν από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων των γύρω οικισμών της  περιοχής. Το σύνολο των δράσεων εφαρμόζεται με την καθοδήγηση και την επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας.

Παράλληλα με τις αραιώσεις τα έργα υποδομής για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, όπως η δημιουργία νέας ομβροδεξαμένης, η συντήρηση της παλιάς και η κατασκευή στεγάστρου για τα ζώα ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.