Το πρόγραμμα JunEx «ταξίδεψε» σε Βέλγιο και Λίβανο

 

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Το δίκτυο συνεργασιών εμπλουτίζεται και τα αποτελέσματα των δράσεων του προγράμματος LIFE-JunEx, γνωστοποιούνται στο επιστημονικό κοινό, με στόχο την συμπλήρωση της γνώσης και της εμπειρίας στα θέματα διαχείρισης και αποκατάστασης δασών αρκεύθου. Τον Οκτώβριο, το πρόγραμμα έλαβε μέρος σε δυο επιστημονικές συναντήσεις, στο Βέλγιο και στον Λίβανο.

«Ο Τούρντους και η Εξέλσα»…

 

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

…Οι δύο ήρωες ενός παραμυθιού, μια μικρή τσίχλα και μια γιαγιά άρκευθος, συναντήθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λαιμού Πρεσπών για να εμπνεύσουν τα παιδιά της Πρέσπας.

Τα κοπάδια επανήλθαν για δεύτερη χρονιά στα δάση αρκεύθου!

 

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

200 κατσίκια βόσκουν από τις  5 Ιουλίου 2017 στα δάση αρκεύθου στο χωριό Ψαράδες σε έκταση 2000 στρεμμάτων.

Η εγκατάσταση της κτηνοτροφίας στα δάση αρκεύθου είναι μία από τις προτεραιότητες του έργου LIFE12 NAT/GR/539 – JunEx, ώστε να αποτελέσει η βόσκηση το εργαλείο για τον έλεγχο εξάπλωσης των πλατύφυλλων ειδών.  Για να επιτευχθεί ο στόχος της διατήρησης των δασών αρκεύθου, καθαρίστηκε περιοχή 2000 στρεμμάτων με επιλεκτικές υλοτομίες πλατύφυλλων ειδών που εμπόδιζαν την ανάπτυξη των αρκεύθων, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας και σε συνεργασία με τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς.

Τα Παιδιά του Γυμνασίου της Πρέσπας, κοντά στις Αρκεύθους!

 

Δευτέρα 8 Μαϊου 2017

Στα πλαίσια του προγράμματος LIFE12 NAT/GR/539 - JunEx, οι 36 μαθητές του Γυμνασίου Λαιμού, ολοκλήρωσαν το ειδικά σχεδιασμένο  πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Στα Μυστικά των Αρκεύθων», που πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο, έως τον Απρίλιο του 2017.

Το ταξίδι των Αρκεύθων, συνεχίζεται.

 

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων του Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στο Καρπενήσι για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, πραγματοποιήθηκε ημερίδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δρ. Γ. Φωτιάδης παρουσίασε την ερευνητική δουλειά των συνεργατών του προγράμματος LIFE12 NAT/GR/539 - JunEx με τίτλο: «Χρησιμοποιώντας τη βόσκηση σαν εργαλείο αποκατάστασης δασών: το παράδειγμα του δάσους αρκεύθου στην Πρέσπα».

Τα δάση Αρκεύθου ταξιδεύουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών

 

21 Μαρτίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Δασών και τα Δάση Αρκεύθου της Πρέσπας γιορτάζουν την ιδιαίτερη αυτή ημέρα, ταξιδεύοντας  μαζί με το πρόγραμμα LIFE12 NAT/GR/539 - JunEx. Στα πλαίσια της  ημέρας αυτής, φορείς και οργανώσεις από όλες τις χώρες της Μεσογείου γιορτάζουν σήμερα την 5η εβδομαδιαία διοργάνωση για τα Μεσογειακά Δάση στην πόλη Αγκαντίρ του Μαρόκου.

Μας επισκεφθήκατε; Αν ναι, τότε τα μοναδικά κεδροδάση των Πρεσπών, ζητάνε τη γνώμη σας!

 

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο, εκφράστε την προσωπική σας άποψη για τα προστατευόμενα δάση Αρκεύθων (κέδρα) και την περιοχή των Πρεσπών, και συμβάλετε με αυτόν τον τρόπο στην σωστή διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων της περιοχής!

Δείτε το ερωτηματολόγιο εδώ

Φορείς και κάτοικοι της Διασυνοριακής Πρέσπας μιλούν για τα δάση αρκεύθου

 

 

Στις 3 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο παλαιό δημαρχείο του Λαιμού Πρεσπών, διασυνοριακή συνάντηση με θέμα: «Δράσεις προστασίας στα δάση αρκεύθου: Προοπτικές για τη Διασυνοριακή Πρέσπα». Η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό κράτος μέλος της Ε.E. όπου εμφανίζεται ο τύπος οικοτόπου *9562 Ελληνικά Δάση Αρκεύθου ο οποίος έχει καταγραφεί μόνο στην Πρέσπα. Για αυτό και κρίνεται πολύ σημαντική η διασυνοριακή συνεργασία και η εφαρμογή συντονισμένων δράσεων σε τριεθνές επίπεδο.

Πρόσκληση σε εσπερίδα

«Δράσεις προστασίας στα δάση αρκεύθου:Προοπτικές για τη Διασυνοριακή Πρέσπα

Η εσπερίδα διοργανώνεται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, στις 18:00, στο παλιό Δημαρχείο στο Λαιμό Πρεσπών.

Εδώ μπορείτε να δείτε την πρόσκληση της εσπερίδας

Εδώ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της εσπερίδας

 

 

Παρουσίαση του προγράμματος LIFE12 NAT/GR/539 – JunEx σε συνέδριο οικολογίας στην Οχρίδα

Από τις 19 έως και τις 22 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα το 5Ο Συνέδριο Οικολόγων της πρώην Γιουγκοσλαβικής  Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ένα συνέδριο κατά τη διάρκεια του οποίου, δόθηκε η ευκαιρία σε ένα πλήθος επιστημόνων να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες πάνω σε θέματα οικολογίας, διαχείρισης  και περιβάλλοντος.

Τα Ελληνικά Δάση Αρκεύθου μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των «μαθητών» στα 2 θερινά σχολεία που πραγματοποιήθηκαν στην Πρέσπα το καλοκαίρι

 

Δύο θερινά σχολεία πραγματοποιήθηκαν φέτος το καλοκαίρι με θέμα «Διαχείριση δασολιβαδικών οικοσυστημάτων» και σημείο αναφοράς τον τύπο οικοτόπου προτεραιότητας 9562* Ελληνικά Δάση Αρκεύθου. Τη δράση διοργάνωσε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση 2016: Στα Μυστικά των Αρκεύθων

 

Ολοκληρώνοντας εχθές το φετινό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου του Αγίου Γερμανού ανακάλυψαν τα περισσότερα μυστικά των σπάνιων δασών αρκεύθου, όπως φανερώνει και ο τίτλος του φετινού προγράμματος.

Δικτύωση ‘Εργων LIFE Junex και LIFE ForOpenForests’ στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και του Όρους Καλλίδρομο

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 18 έως 20 Μαΐου 2016, η δικτύωση και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών από την υλοποίηση των έργων Life+ "Αποκατάσταση και Διατήρηση του Τύπου Οικοτόπου Προτεραιότητας 9562* Ελληνικά Δάση Αρκεύθου (Juniperus excelsae) στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών" και Life+ "Διατήρηση των δασών και δασικών ανοιγμάτων προτεραιότητας στον «Εθνικό Δρυμό Οίτης» και στο «Όρος Καλλίδρομο» της Στερεάς Ελλάδας".

Παρουσίαση του έργου JunEx σε συνάντηση εργασίας για τη διαχείριση μεσογειακών δασών σε περιοχές του Natura 2000

 

Το έργο JunEx ήταν ένα από τα τρία ελληνικά έργα αποκατάστασης δασικών οικοσυστημάτων που παρουσιάσθηκαν στη συνάντηση εργασίας για τη διαχείριση μεσογειακών δασών σε περιοχές του Natura 2000 που πραγματοποιήθηκε στις 9-11 Μαΐου 2016 στο Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο  Luberon της Γαλλίας.

Θερινό σχολείο στην Πρέσπα "Διαχείριση Δασολιβαδικών Οικοσυστημάτων"

 

 Είσαι φοιτητής δασολογίας ή επαγγελματίας δασολόγος; Μάθε για το θερινό σχολείο «Διαχείριση Δασολιβαδικών Οικοσυστημάτων» στην Πρέσπα και κάνε αίτηση έως τη Δευτέρα 23 Μαΐου. Πληροφορίες εδώ!

Όλα έτοιμα για την επανεισαγωγή της κτηνοτροφίας στο δάσος αρκεύθων της Πρέσπας

Με τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας ολοκληρώθηκε την Τρίτη 19 Απριλίου το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων έργων διατήρησης και αποκατάστασης στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE12NAT- JunEx «Αποκατάσταση και Διατήρηση του Οικοτόπου Ελληνικά Δάση Αρκεύθου στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών».

1η συνάντηση του δικτύου MEDFORVAL για τα Μεσογειακά δάση υψηλής οικολογικής αξίας

Την εβδομάδα 20 – 24 Ιουλίου 2015, η ΕΠΠ συμμετείχε στην 1η συνάντηση του νεοσύστατου δικτύου για τα δάση υψηλής οικολογικής αξίας της Μεσογείου, που ονομάστηκε MEDFORVAL και συντονίζεται από την οργάνωση AIFM. 

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για την επαναφορά της βόσκησης

H αραίωση των πλατύφυλλων για τη δημιουργία ανοιγμάτων μέσα στα δάση και την ενίσχυση των συνθηκών αναγέννησης των αρκεύθων πραγματοποιείται ήδη από τις αρχές του 2015. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αραιώσεων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη που άρχισε το Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της ερχόμενης άνοιξης (Μάρτιος 2016). Οι εργασίες σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Ψαράδων και το βουνό Ντέβας, ενώ οι πρώτες αραιώσεις έγιναν κατά μήκος παλιών μονοπατιών που ακολουθούσαν τα κοπάδια αιγοπροβάτων στην περιοχή.

Οι Burger Project δημιουργούν μαζί με τα παιδιά μουσική για τα μονοπάτια των Πρεσπών

Δελτίο Τύπου, 20 Οκτωβρίου 2015

Μία πρωτότυπη δράση βρήκε το μουσικό συγκρότημα Burger Project και τα παιδιά των Πρεσπών να δημιουργούν μουσική στη φύση. Εξοπλίστηκαν με μουσικά όργανα και συσκευές ηχογράφησης και όλοι μαζί ξεχύθηκαν σε μερικά από τα πιο όμορφα μονοπάτια με σκοπό να γράψουν μουσική αντλώντας έμπνευση από τα στοιχεία της φύσης.

Περπάτησε τα δάση της Πρέσπας με οδηγό το κινητό σου!

 

Δελτίο Τύπου, 8 Οκτωβρίου 2015

Φθινόπωρο: Μία από τις καλύτερες εποχές να επισκεφθεί κανείς την Πρέσπα. Γήινα χρώματα, μυρωδιές από τις πρώτες βροχές, φθινοπωρινά μανιτάρια, άγρια φρούτα και άλλα πολλά συνθέτουν το «τοπίο» της φθινοπωρινής βόλτας στα δάση των αρκεύθων της Πρέσπας. Με οδηγό το κινητό σου και τη νέα εφαρμογή με το όνομα Prespa Juniper, περιηγήσου στα δάση και ανακάλυψε τα μυστικά του.

Η ΕΠΠ συνεργάζεται με το LIFE-JUNIPERCY στην Κύπρο

Το πρόγραμμα LIFE+JunΕx στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας, ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας με άλλα έργα, οργανώσεις και επιστήμονες που μπορούν να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα ή να κάνουν χρήση των αποτελεσμάτων του. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΠΠ αντάλλαξε επισκέψεις με την ομάδα του έργου LIFE+JUNIPERCY, το οποίο προωθεί τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των ενδημικών δασών με είδη αρκεύθου (Juniperus sp.) στην Κύπρο.

4η συνάντηση φορέων για τα δάση της Μεσογείου και το δίκτυο MEDFORVAL

Την εβδομάδα 17-20 Μαρτίου 2015, η ΕΠΠ συμμετείχε στην 4η συνάντηση φορέων για τα δάση της Μεσογείου με θέμα «Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης: ο ρόλος των Μεσογειακών δασών σε μια πράσινη οικονομία». Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι να φέρνει κοντά τους φορείς ανά την Μεσόγειο, όπως υπουργεία, δασαρχεία, ΜΚΟ, Εθνικά Πάρκα, Πανεπιστημιακούς, ανεξάρτητους ερευνητές, αλλά και δασοπόνους, δασεργάτες και να ανταλλάσουν γνώσεις, εμπειρίες και πρακτικές που μπορούν να ωφελήσουν την ανάπτυξη και προστασία των δασών της Μεσογείου.

Συμμετοχή στo πανελλαδικό συνέδριο των κτηνοτρόφων

Η ΕΠΠ συμμετείχε με παρουσίαση στο πανελλαδικό συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμoς Ελλήνων Κτηνοτρόφων στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου 2014. Το θέμα της παρουσίασης αφορούσε την κτηνοτροφία στις προστατευόμενες περιοχές Natura και πως μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο διαχείρισης των πολύτιμων αυτών οικοσυστημάτων.

Παρουσίαση σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τα Μεσογειακά Οικοσυστήματα

Στα πλαίσια δικτύωσης με άλλα προγράμματα LIFE η ΕΠΠ συμμετείχε σε συνέδριο που διοργανώθηκε στις 18-20 Ιουνίου, με τίτλο «Ενίσχυση της Βιοποικιλότητας στα Μεσογειακά Οικοσυστήματα από τη Θεωρία στην Πράξη». Το συνέδριο διοργανώθηκε από το πρόγραμμα VERENIKE LIFE 09 NAT/GR/000326 "Η χρήση καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών στην παραγωγή μεγάλης ποικιλίας και υψηλής ποιότητας δασικών φυταρίων για την επιτυχή εγκατάσταση δάσους και αύξηση της βιοποικιλότητας 2010-2014".

Η επανεισαγωγή της κτηνοτροφίας ως μέτρο προστασίας των δασών αρκεύθου της Πρέσπας

Δελτίο Τύπου, 21 Μαρτίου 2014

Η σημαντικότητα των δασών αρκεύθου[1] και ο ρόλος της κτηνοτροφίας ως διαχειριστικό εργαλείο για την προστασία και διατήρησή τους αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Μαρτίου στο παλιό Δημαρχείο στο Λαιμό Πρεσπών, με την υποστήριξη τοπικών φορέων και συγκεκριμένα του Δήμου Πρεσπών, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Πρεσπών και του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Άγιος Γερμανός».  

Πρόσκληση σε εσπερίδα

Τα δάση αρκεύθου και ο ρόλος της κτηνοτροφίας ως διαχειριστικό εργαλείο για την προστασία και διατήρησή της.

Η εσπερίδα διοργανώνεται την Πέμπτη 20 Μαρτίου, στις 19:00, στο παλιό Δημαρχείο στο Λαιμό Πρεσπών. Εδώ μπορείτε να δείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα της εσπερίδας.