Διαδρομές στα δάση των αρκεύθων

Η λεκάνη των Πρεσπών φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο καλά διατηρημένες εκτάσεις δασών αρκεύθου στα Βαλκάνια, καλύπτοντας πάνω από 20.000 στρέμματα. Μέσα από ευχάριστες διαδρομές, μπορεί κανείς να περπατήσει στο δάσος των αρκεύθων και μεταξύ άλλων να παρατηρήσει πολλά σπάνια είδη φυτών που φιλοξενούνται σε αυτά. Τα μονοπάτια που προτείνουμε παρακάτω αποτελούν δύο από τις καλύτερες διαδρομές στις οποίες κυριαρχούν οι άρκευθοι.

Καλές διαδρομές!

Κατεβάστε το φυλλάδιο από εδώ.

Το Τριεθνές σημείο της λίμνης: Ψαράδες – Ρότι

Ένα εύκολο μονοπάτι 5,2 χιλιομέτρων πάνω από τη λίμνη Μεγάλη Πρέσπα, όπου στους λόφους του οικισμού Ψαράδες κυριαρχούν ο άρκευθος Juniperus foetidissima και η Mακεδονική δρυς Quercus trojana, ένας σπάνιος συνδυασμός για την Ελλάδα. Η διαδρομή ακολουθεί αρχικά το μυχό του κόλπου των Ψαράδων, συνεχίζει ανάμεσα σε θάμνους, καταλήγοντας σε ένα απομονωμένο σημείο θέας πάνω από τη λίμνη, στο ακρωτήριο Ρότι. 

Τα μετερίζια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ): Άγιος Γεώργιος – Ντέβας

Τα μετερίζια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ): Άγιος Γεώργιος – Ντέβας

Ένα μονοπάτι μέτριας δυσκολίας που ξεκινάει από το αιωνόβιο δάσος των κέδρων του Αγίου Γεωργίου και συνεχίζει κατά μήκος της κορυφογραμμής που υψώνεται πάνω από την Κούλα. Περνάει ανάμεσα από ερείπια και οχυρωματικά έργα. Μετά τα ερείπια της Αγίας Βαρβάρας μπορούμε είτε να επιστρέψουμε στο σημείο έναρξης είτε να συνεχίσουμε ακόμα ψηλότερα, προς στην κορυφή του Ντέβας με εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.